
Hoe herken je een burn-out?
Maar liefst 1 op de 5 Nederlandse werknemers heeft last van burn-outklachten, blijkt uit onderzoek van TNO. Hoe herken je een burn-out? En wat is het verschil met overspannen zijn? In deze blog zet ik de verschillen voor je uiteen en lees je wat je kunt doen als je bang bent voor een burn-out.
Wat is het verschil tussen burn-out en overspannenheid?
Bij overspannenheid sta je te lang onder grote stress, waardoor je lichamelijk en geestelijk uitgeput raakt. Je wordt bijvoorbeeld vergeetachtig, prikkelbaar of kortaf naar mensen om je heen. Je hebt de energie niet meer voor nóg een verjaardag. Of je hebt moeite je ’s ochtends wéér naar je werk te slepen. Fysiek lukt het je nog net, maar mentaal gezien moet het uit je tenen komen.
Burn-out gaat een stap verder. Je hebt de signalen van overspannenheid genegeerd of niet herkend. In reactie daarop besluit je lichaam zich uit te schakelen, om verdere schade te voorkomen. Je kunt bijna niets meer en wilt de hele dag wel slapen. Je lijf is letterlijk opgebrand. Waar je bij overspannenheid nog enige reserves had, zijn deze nu helemaal opgeraakt. Het duurt dan ook langer om van een burn-out te herstellen.
De eerste signalen
De eerste symptomen van een burn-out herken je niet altijd zelf. Maar misschien zijn er mensen in je omgeving die wel de tekenen van een beginnende burn-out bij je zien. Neem signalen uit je omgeving daarom serieus en onderzoek of je inderdaad stressklachten ervaart, voordat je eventueel hulp zoekt bij een burn-outcoach. Maar wat je ook leest of hoort: doe alleen wat voor jou op dit moment als goed en haalbaar voelt.
Hoe herstel ik van een burn-out?
Neem rust, rust en nog eens rust. Door de fysieke klachten van de burn-out aan te pakken, ontstaat er namelijk ook meer rust in je hoofd. Lichaam en geest staan meer met elkaar in verbinding dan we doorgaans denken.
Burn-out: fysieke klachten eerst aanpakken
Vaak wordt gedacht dat je bij overspannenheid of burn-out eerst naar de psychische oorzaak van het probleem moet kijken. Want, als je er anders mee omgaat, lijkt het probleem opgelost. Hoe gemakkelijk wordt er niet gezegd dat mensen moeten leren hun grenzen beter te bewaken? Dat ze zichzelf en niet anderen op de eerste plek moeten zetten? En we moeten al zoveel…
Volgens de effectieve CRS-methode (die ik ook gebruik in mijn coaching) is het eerst belangrijk je lijf goed te laten uitrusten. In tijden van langdurige stress treedt ons overlevingsmechanisme namelijk in werking, dat bij burn-out zichzelf niet meer goed kan reguleren. Hierdoor ontstaan fysieke klachten, zoals (spier)pijn, een versnelde hartslag, een onrustig gevoel, slapeloosheid, constante vermoeidheid, maag- en darmklachten, oorsuizen en moeite hebben met dingen die je altijd goed afgingen.

Hulp bij je burn-out
Bij PersonalYou breng ik eerst de rust terug in je leven. Geen moetjes zoals verplichte wekkers of andere activiteiten die ervoor zorgen dat je tóch weer je adrenaline moet aanspreken om het vol te houden. Je stresssysteem komt tot rust, zodat het weer gezond gaat functioneren.
Vervolgens kijken we samen welke factoren of patronen je kunt omzetten/weghalen om weer een krachtig en licht leven te kunnen leiden. Stressgerelateerde klachten komen namelijk altijd voort uit het ‘niet dichtbij jezelf’ staan. Door weg te snijden wat jou niet dient, ontstaat je krachtige, authentieke ‘ik’.
Vanuit PersonalYou gaan we terug naar je authenticiteit. In 3 sessies kun je al veel veranderen in je bewustzijn. Na 5 sessies heb je de nodige (gedrags)veranderingen doorgemaakt, zodat je weer authentiek kunt leven en minder stress ervaart.
Meer weten? Neem contact op met mij. Ook voor een gratis intakegesprek.
Tijd voor jezelf
Weer even tot rust komen? Een dag helemaal voor jezelf. Meld je nu aan voor de mini retreat op 22 juni of 21 september 2024 in Peize!