
Hoe ga je verder na een scheiding?
Het hoge woord is eruit: jullie gaan uit elkaar. Maar hoe ga je verder na een scheiding? En kun je ooit dit verlies verwerken? Het antwoord: ja, dat kan. Stapje voor stapje. In deze blog leg ik uit hoe je je eigen authentieke leven weer terugvindt.
Hoe herstel je na een relatiebreuk?
Een scheiding of breuk is een rouwproces. Het verlies dat je bij een relatiebreuk ervaart, roept namelijk dezelfde gevoelens op als bij het overlijden van een dierbare. Hetzelfde geldt wanneer je ontslagen wordt of verhuist naar een nieuwe plek. Ook dan doorloop je de verschillende fases van rouw.
De fases van rouw
Het rouwproces bestaat uit verschillende stadia. Psychiater Kübler Ross heeft hiervoor een model ontworpen: de rouwcurve. Deze curve beschrijft de verschillende fasen van rouw: zoals ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en aanvaarding.
De fasen van rouw zijn niet per definitie opeenvolgend. Soms sla je een paar fases over. Soms lijk je verder te zijn en val je toch weer (even) terug. De rouwverwerking verloopt grillig. Toch doorloopt iedereen uiteindelijk álle fasen bij het verwerken van verlies. Dus ook wanneer je relatie beëindigd wordt.

Hoe kun je je scheiding verwerken?
Besef je dat iedereen door alle fases gaat. Ook jij. Om een beetje grip te krijgen, kan het helpen om iedere dag te kijken in welke fase van rouw je je vandaag bevindt.
We hebben als mens vaak de neiging om altijd onze emoties te willen verklaren: ‘Waarom voel ik me boos? Waarom ben ik toch zo eenzaam?’ Antwoord: omdat je rouwt. En bij rouw hoort boosheid, eenzaamheid, angst, opluchting, verdriet, leegheid en perspectief op betere tijden. En dat allemaal door elkaar heen. Wat kan helpen, is je bewust te worden van deze emoties en het oké te vinden dat je dit allemaal voelt.
Hoe ga je verder na een scheiding?
Wanneer je relatie verbroken is, kun je kleine stapjes zetten om je weer beter te voelen. Hier volgen 4 tips om je op weg te helpen:
- Wees mild voor jezelf en leg de lat laag. Alleen al uit bed komen vandaag is een topprestatie! Als gezond eten, sporten, werken of sociale afspraken nog niet lukken, dan is dat voor nu zo. Dat komt later wel. Rouwen kost tijd.
- Bekijk de rouwcurve regelmatig om te ontdekken dat je langzaam maar zeker naar de rechterkant van de curve beweegt. In de goede richting dus!
- Zoek hulp en begeleiding als je merkt dat je dat nodig hebt. Dat kan professionele begeleiding zijn, maar ook een vriend of familielid met een luisterend oor.
- Zijn er kinderen betrokken bij de breuk? Schakel een onafhankelijk persoon in die het contact tussen je partner en de kinderen regelt. Denk aan een (relatie)coach, therapeut of mediator.
Begeleiding bij rouw en verlies?
Vanuit PersonalYou begeleid ik veel mensen die in een rouwfase zitten. Niet alleen door een relatiebreuk of echtscheiding, maar ook door ontslag op het werk, een verhuizing of het overlijden van een dierbare. Kun jij wel wat hulp of steun gebruiken? Ik begeleidt je door deze moeilijke periode zodat jij de draad weer kunt oppakken.
Meer weten? Neem gerust contact op. Ook voor een gratis intakegesprek.